"De wereld van ED" inspireert

De Ambassadeurs vinden de inzet van ervaringsdeskundige in instellingen en welzijnsorganisaties enz. belangrijk. In de praktijk blijkt wel dat het vaak lastig kan zijn voor een ervaringsdeskundige om zijn positie te behouden en niet in een spagaat terecht te komen, tussen enerzijds de visies en verwachtingen van de hulpverleners waarmee men samenwerkt en anderzijds de eigen ervaringsdeskundigheid. Een ervaringsdeskundige moet dus vrij sterk in zijn schoenen staan om zich niet kwijt te raken in een team binnen een organisatie of instelling. Fijner is het natuurlijk als er binnen de organisatie of instelling voorwaarden worden geschept die de ervaringsdeskundige als ook de professionals ten goede komt.

“De wereld van ED", http://www.dewereldvaned.nl/, houdt zich o.a. bezig met de vraag hoe men ervaringsdeskundige als medewerker goed kan ondersteunen en begeleiden. Er zijn regelmatig inspiratiebijeenkomsten waar ervaringsdeskundige als ook beleidsmedewerkers uit kunnen wisselen over wat zij tegen komen en hoe het misschien anders kan. De Ambassadeurs waren benieuwd en namen een kijkje tijdens de laatste bijeenkomst in Februari. Het thema was “Hoe kunnen ervaringsdeskundigen succesvol bijdragen aan herstelgerichte zorg?”. Een beleidsadviseur en een ervaringsdeskundige vertelden over hun ervaringen. Vervolgens werden de gasten in drie groepen onderverdeelt om een bepaald dilemma waarmee beiden worstelen te bespreken. Bv. wat doe je als ervaringsdeskundige als je cliënt je verteld dat zij wil stoppen met haar medicatie? Fungeer je als doorgeefluik en ga je meteen naar de professionals of blijf je achter je cliënt staan vanuit je ervaringsdeskundige positie? Geen makkelijke vragen die op tafel kwamen maar zeker belangrijk om over na te denken. Tijdens de discussie werd al snel duidelijk dat de perspectieven nogal kunnen verschillen. De samenkomst van mensen uit verschillende posities maakten de middag erg boeiend en waardevol.

Marcia Kroes, ervarinsgdeskundige, kwam aan het eind met een heel mooie vraagstelling, namelijk: Wil je als ervaringsdeskundige wel een brug zijn, waar iedereen overheen loopt? Zij maakte duidelijk hoeveel aspecten er voor ervaringsdeskundige bij komen kijken als het gaat om keuzes te maken. Veel stof om verder over in gesprek te gaan. De ambassadeurs zijn zeker dat dit soort wederzijdse uitwisselingen en het gezamenlijke brainstormen de basis vormen om goed in de praktijk samen te kunnen werken. We verheugen ons al op een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten