Ambassadeurs adviseren over protocol hygienisch woningtoezicht

Wethouder Zorg Eric van der Burg vroeg de WMO-GGZ ambassadeurs om te adviseren over het conceptprotocol ‘Hygiënisch woningtoezicht’. Dit hebben zij in samenwerking met deelnemers van het Groot MO/GGZ overleg, specifiek MDHG en BADT, gedaan. Het advies is op 8 februari ingebracht in de raadscommissie Kunst, Zorg en Sport en daar met veel goedkeuring ontvangen. Een paar punten uit het advies:
  • De GGZ ambassadeurs adviseren om het bezoek door de inspecteur van tevoren aan te kondigen, zodat huurders niet onnodig schrikken van het bezoek. Zij zijn namelijk niet altijd op de hoogte van de melding die door een derde is gemaakt.
  • De GGZ ambassadeurs adviseren ervaringsdeskundigen in te zetten om te bemiddelen tussen uitvoerders en huurders.
  • De GGZ ambassadeurs adviseren om onafhankelijke ondersteuners in te zetten die het opruimen van de woning begeleiden vanuit het perspectief van de cliënt. Deze ondersteuners behartigen ter plaatse de belangen van de cliënt, ook als de cliënt –om wat voor reden dan ook- geen medewerking verleent. Dit voorkomt ongelukken zoals het weggooien van een fotoalbum.
Het ingebrachte advies wordt door de wethouder en de raadscommissie meegenomen in de verdere ontwikkeling van het protocol. Een duidelijk voorbeeld van het belang van het werk van de ambassadeurs!
 
Protocol ‘Hygiënisch woningtoezicht’.
In Amsterdam wordt ‘bijzondere schoonmaak’ aangeboden aan mensen over wie klachten zijn van vervuiling. Dit kan met drang of dwang gebeuren. Naar aanleiding van een verzoek van enkele gemeenteraadsleden heeft de GGD hiervoor een protocol opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten